fbpx

Laminált padló kisokos

A laminált padló nagyon népszerű burkolatok, szinte minden lakásban fellelhetők, elsősorban a nappaliban, hálószobában vagy a gyerekszobában. Sőt! Előfordul, hogy minden helyiségben ez a fajta burkoló található, meg, hiszen már léteznek teljesen vízálló laminált padlók is. Mit érdemes tudni ezekről a burkolatokról, és hova, milyen méretben ajánlják a szakemberek? Cikkünkből választ kaphatsz a kérdéseidre.

Nézzük először is, hogy miért ilyen népszerű ez a burkolat?

  • rengeteg a választási lehetőség
  • nagyon dekoratív
  • könnyen tisztítható
  • felhasználó barát: nagyobb tapasztalat nélkül is lerakható egyszerűen, akár házilag

Az egyik első szempont bármilyen burkoló, építő vagy dekorációs elem választásakor a kinézet. A megfelelő burkolat választása kiemelkedően fontos, hiszen meghatározza az egész helyiség küllemét. Szerencsére a laminált padló lapokból egyre nagyobb a választék, rengeteg féle termék van már a piacon.

Először is választanunk kell egy alapanyagot és egy szegélylécet, ami küllemre lehet azonos, de akár eltérő is. Ezenfelül, helyiségtől függően szükségünk saroklemezekre. Ezek kiválasztása mind ízlésünkre van bízva, rengeteg szín és árnyalat áll rendelkezésre.

Felületét tekintve a padlólap lehet egybefüggő, vagy 2V fugás, amely esetén a padló lapok 2 éle le van csapva, vagy 4V fugás, amely esetén mind a 4 él le van csapva. A V fugás kialakítás azért lehet jó döntés, mert a lapokat optikailag elkülöníti, így jobban az igazi fa padló hatását kelti, valamint kizárható a víz bejutása az illesztéseknél.

Érdemes ezután a kopásállóságot szemügyre venni. A kopásállóságot a méretvastagság befolyásolja. Alapvetően 3 csoportra oszthatjuk, amik szerint besoroljuk őket:

  • a 7 mm vastag lapok 31-es kopásállóságúak. Ezeket szokták olyan helyiségekbe javasolni, ahol nincsenek túl nagy terhelésnek kitéve, például hálószobákba.
  • a 8 mm vastag lapok 32-es kopásállóságúak. Ezeket szokták olyan helyiségekbe javasolni, ahol általános a terhelés, ezért a legtöbbször ezt a fajtát javasolják. Például nappalikba, előszobákba vagy irodákba.
  • a 10 mm vastag lapok 33-as kopásállóságúak. Ezek kiválóan bírják a terhelhetőséget, ezért inkább olyan helyen javasolják, ahol kifejezetten szükséges ez a tulajdonság.

További fontos szempont a vízállóság a padlóburkolatok esetén. A laminált padlók rendelkeznek, egy alapvető vízállósággal tehát egy felmosás nem okoz kárt, azonban a nagyobb mennyiség már okozhat problémát. Szerencsére, már léteznek teljesen vízálló laminált padlók is, ezeket szoktuk fürdőszobákba javasolni.

Mindig visszatérő kérdés, amiről megoszlanak a vélemények, hogy konyhába ajánlatos-e ezt a fajta burkolatot használni. A válaszok eltérőek, és persze attól is függ, ki mennyire használja ki az adott helyiséget. Mivel a konyhákban nagyobb szennyeződésnek vannak kitéve, és erősebb vegyszereknek, ezért nem feltétlen javasoljuk a konyhai burkolás esetén. Persze ez a vásárlói igényeihez és körülményeihez szabva módosulhat.

Szintén gyakori kérdés, hogy a padlófűtést mennyire befolyásolja az adott burkolat. Minden laminált padló típus alkalmas a padló fűtés használatára. A különféle típusok közti különbség sem befolyásolja jelentősen a padló fűtés működését. A különbség csupán annyi, hogy a vastagabb lapok nehezebben melegednek fel. A hangsúly az alpadlón van ebben az esetben, amelynek ajánlatos 1,5 mm vastagnak és perforáltnak lenni. Ha az alpadló megfelelő, akkor a padlófűtés remekül fog működni.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a laminálás egy elég sokoldalú, és szinte bármely típusú helyiségben alkalmazható, dekoratív, praktikus burkolási típus.
Ha felkeltette az érdeklődésed ez a burkolat, vagy bármilyen kérdésed lenne, keresd kollégáinkat áruházainkban , vagy online, amelyik számodra kényelmesebb! Munkatársaink segítenek megválaszolni minden felmerülő kérdést, valamint a rendelés és vásárlás folyamatában is. Sőt, igény esetén még a burkolásban is tudunk segítséget nyújtani.