fbpx

5 tipp a terasz burkolásához

5 tipp a terasz burkolásához

Bizonyára többekben felmerült már a kérdés, mikor érdemes burkolni a teraszunkat/ erkélyünket és mire kell odafigyelni az a terasz burkolat és egyéb anyagválasztásnál valamint a munkálatoknál. A következő bejegyzésben erre mind megtalálod a választ!

Első körben érdemes megemlíteni az időjárási körülményeket, mikor megfelelő az időpont a terasz burkolásához. A legoptimálisabb hőfok a burkolási munkálatokhoz az 10 és 30 fok között van, tehát tavaszra vagy őszre érdemes beidőzíteni a teraszok és erkélyek burkolását. Emellett arra is figyelnünk kell, hogy amíg a munkálatok folynak, ne essen sok csapadék, mert akkor nem tud megfelelően kiszáradni a ragasztó.

Ha túl melegben történik a terasz burkolás, akkor túl gyorsan párolog el a ragasztó víztartalma, ezzel csökkentve a kötés erősségét, míg a téli hidegben akár meg is fagyhat. Ennek következtében a terasz burkolat időtállósága nagymértékben csökkenhet.

Mire kell még nagy hangsúlyt fektetni?

Terasz burkolás esetén nagyon fontos, hogy a helyes rétegrendet betartsuk. A hajlaterősítő szalag beépítése után fontos a kenhető vízszigetelés helyes használata, ezt követi a ragasztó felkenése, legvégül pedig a járólapok lerakása, majd a fugázás és a szilikonozás. Be kell építeni a teraszprofilt is, ( amit a szakemberek előszeretettel hívnak még vízkivetőnek vagy vízorr profilnak is), hogy a csapadékot elvezesse a terasz szélétől, így nem fog elázni a lábazat vagy többemeletes házaknál az alattunk lakó terasza.

 

Milyen ragasztót használjunk a teraszokhoz?

Kültérre az S1-es jelzésű, fagyálló ragasztót ajánlatos használni a megfelelő tapadás érdekében. Különösen ajánljuk a Mapei Keraflex Easy S1 vagy Keraflex S1 ragasztóhabarcsát, amely a BNF Kft. üzleteiben és a webshopon is megvásárolható. Ez egy fokozott terhelhetőségű, alakítható, lecsúszásmentes nyújtott nyitott idejű, flexibilis, kül- és beltérben egyaránt alkalmazható cementkötésű ragasztóhabarcs burkolólapokhoz.

 

Milyen burkolatot helyezhetünk a teraszra/erkélyre?

Terasz burkolat választásakor arra figyeljünk, hogy olyan fagyálló járólapokkal burkolhatunk, melyeknek a vízfelvétele nem éri el a 0,5%-ot. Ez azért fontos mert, ha ennél több csapadékot képes magába szívni a burkolat, akkor a felszívott víz megfagyhat és szétrepesztheti a lapokat. Anyagát tekintve gres anyagú legyen, amely lehet anyagában színezett gres és mázas gres is. Azonban a mai járólapok nagyrésze már ebből az anyagból készül, így többsége fagyálló, ezáltal kiváló terasz burkolat.

Fontos megemlíteni azt is, hogy az agyag alapanyagú burkolatok nem megfelelőek kültérre, ezért a járólap kiválasztásánál érdemes megnézni a járólap hátoldalát. Ha a lap (nem mázas fele) vöröses színű, akkor az nagy valószínűséggel égetett agyagból készült. Ezt semmiképp ne vegyük meg teraszra.

A fagyállóságon kívül érdemes a csúszásmentességre is odafigyelni, hiszen a terasz/erkély olyan terület, amit sok nedvesség ér és ilyenkor csúszóssá válhatnak a felületek. A csúszásmentességet az R jelzéssel tüntetik fel a csomagoláson. Az R9-es jelzéssel a csúszós burkolatokat jelölik, ezek nem alkalmasak terasz burkolására. Az R10-es lapokkal már fedhetjük a teraszt/erkélyt, ugyanis nem fog csúszóssá válni akkor sem, ha nagyobb mennyiségű csapadék esik rá, vagy csak simán felmostuk. Ezeknek a felülete matt, illetve valamelyest struktúrált. Medencék köré vagy olyan területeket, ahol kisgyerekek játszhatnak, érdemes R11-es jelzésű járólappal burkolni, melyek felülete már érdesebb, így ezek akkor sem csúsznak, ha teljesen vizesek.

 

Milyen vastagságú lapot rakjunk le?

Manapság szinte az összes járólap 8-10 mm vastagságú, amelyek nemcsak beltérre, hanem kültéri felhasználásra is alkalmasak. Azonban egyre több burkolatnak van 2 cm-es verziója is, amit akár ragasztás nélkül is lerakhatunk, hiszen a nagy súlyuk miatt nem fognak még így sem elmozdulni. Ezekről a burkolatokról és az alkalmazásukról egy későbbi bejegyzésben fogunk részletesebben írni.

Kattints ide, ha szeretnél további információkat megtudni a kültéri burkolatok fajtáiról.